Poslední aktualizace 27.12.2014
V poslední době se řada z nás, ať již ze zdravotních důvodů nebo osobního přesvědčení, obrací ke "zdravé" výživě. Na pultech obchodů přibývá celozrnné a kváskové pečivo, v regálech pak stále častěji najdeme pohanku, jáhly nebo celozrnnou rýži. Začínáme se zajímat o to, co jedli naši předkové a co jedí lidé v jiných koutech světa. I já jsem tomuto trendu propadla, částečně ze zájmu a částečně z potřeby dodržovat bezlepkovou dietu. Pohanka a jáhly mi brzy přestaly stačit ke štěstí a začala jsem objevovat pro nás zatím exotické pseudoobilniny (rostliny podobné obilninám, neobsahující lepek), jako quinou, teff, čirok a další. Z počátku jsem si je vozila nebo nechávala vozit ze zahraničí, poslední dobou se naštěstí začínají dostávat i na český trh. Velkou zásluhu na tom má firma Adveni Medical, která v nedávné době na náš trh uvedla celou řadu dosud nevídaných semínek, jednodruhových mouk a směsí na bezlepkový chléb. Tyto netradiční pseudoobilniny vynikají svou nutriční hodnotou a jsou vhodné nejen pro celiaky, ale pro všechny, kdo chtějí udělat něco prospěšného pro své zdraví.
Chléb upečený ze směsi ENERGY.
Pokud jako já rádi experimentujete v kuchyni, pak vás jistě nadchne možnost ozvláštnit a vylepšit nedělní moučník třeba přimícháním kaštanové, makové nebo dýňové mouky. Do domácího chleba můžete přidat mouku quinoovou, teffovou či mouku z ostropeřce mariánského. Tapiokový škrob je zase mnohem zdravější a výživnější alternativou u nás běžně používaného solamylu. Pokud nedáte dopustit na domácí pečivo a zároveň preferujete hotové směsi, můžete vybírat z devíti směsí, z nichž každá obsahuje 10-30% těchto nutričně cenných netradičních plodin. Bonusem pro alergiky a celiaky je to, že tyto směsi neobsahují lepek, mléčné složky, deproteinovaný pšničný škrob ani sojovou mouku. Bezlepkových chlebových směsí je na českém trhu již velké množství, ale všechny staví na škrobech (nejčastěji na deproteinovaném pšeničném) a z nutričního hlediska jsou mezi nimi směsi Adveni opravdovou jedničkou.
Perník s kaštanovou moukou.
Sezamová mouka
Arašídová mouka
Mouka z lískových oříšků
Mouka z vlašských ořechů
Mouka ze slunečnicových semínek
Hořčičná mouka
Karobová mouka