Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 1 šalotka
- 1 hrnek rýže na rizoto (kulaté, arborio, carnaroli)
- 2-3 hrnky zeleninového vývaru (v nejhorším případě kvalitní instantní)
- 8 stonků zeleného chřestu
- hrst zeleného hrášku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Nejdříve si připravíme horký zeleninový vývar, ať čerstvý, mražený nebo z kostky.
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou šalotku. Rýži krátce opláchneme, ale nepropíráme příliš, aby si zachovala dostatek škrobu, necháme vykapat a nasypeme na zesklovatěnou šalotku. Opékáme asi 2 minut, až než rýže zprůsvitní. Poté přilijeme půl hrnku vývaru a za stálého míchání necháme vyvařit. Přilijeme další půlhrnek vývaru a opět necháme vyvařit. Poté zalijeme celým hrnkem vývaru, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut vařit. Mezitím umyjeme chřest, odřízneme spodní dřevnaté kousky a zbytek nakrájíme na dvoucentimetrové špalíky. Takto připravený chřest vmícháme spolu s hráškem do risotta, přilijeme ještě trochu vývaru (podle potřeby až jeden celý hrnek), osolíme, opepříme a dovaříme (cca 5 minut), až než rýže a chřest změknou. Hotové rizoto by mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.
Poznámky
Podobné rizoto najdete na mnoha kulinářských blozích. Někdo přidává rukolu, někdo čerstvou mátu, fantazii se meze nekladou.