Jak je připravit
Jáhly doporučujeme před použitím 2x spařit vroucí vodou, aby se vyplavily případné hořké látky. Poté je zalijte dvojnásobkem vody. Osolte, přiveďte k varu, stáhněte na nejnižší stupeň a duste pod pokličkou asi 15 minut, než se voda vstřebá a jáhly jsou měkké.
Chcete-li připravit jáhly jako sypkou přílohu, před použitím je nejprve nasucho za stálého míchání krátce opražte a poté teprve přilijte vodu.
K čemu se hodí
- jako příloha (například místo rýže)
- do salátů a rizot (obdobně jako kuskus)
- na přípravu sladkých kaší a nákypů (tradičního jahelníku)
- na přípravu nepečených dezertů
- do dětských příkrmů
- zavářka do polévek
- na přípravu pomazánek
- na přípravu jáhlového „popcornu“
Nutriční hodnoty (na 100 g):
Energie 1582 kJ/378 kcal
Bílkoviny: 11,0 g
Sacharidy: 72,9 g
Tuky: 4,2 g
Vláknina: 8,5 g.
Minerály: sodík 0,005 g, hořčík 114 mg (38,0% DDD), železo 3,0 mg (21,5% DDD).
Vitamíny: vitamin B1 (thiamin) 0,42 mg (30,1% DDD), vitamin B2 (riboflavin) 0,29 mg (18,1% DDD), niacin 4,72 mg (26,2% DDD).
Titulní obrázek: images.squarespace-cdn.com
Recepty z jáhel najdete v sekci Obilniny a pseudoobilniny – Jáhly a v sekci Sladká hlavní jídla.