Suroviny
150 g jáhel
cca 300 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
5 lžic šáchorové moučky (lze nahradit mletými mandlemi)
2 lžíce strouhaného kokosu
na dochucení: vanilka/skořice/kakao
strouhaný kokos na obalení
Postup
Jáhly důkladně promyjeme horkou vodou, pokud jsou starší, spaříme je. Poté je zalijeme rostlinným mlékem, přivedeme k varu a na nejnižším stupni vaříme asi 15 minut. Ke konci vaření hlídáme, aby se jáhly nepřipálily, ale přiléváme jen minimum tekutiny, abychom získali hodně hustou kaši. Když jsou jáhly měkké, kaši osladíme, vmícháme šáchor a kokos, případně na ochucení vanilku, skořici nebo kakao a necháme vychladnout. Poté z hmoty formujeme navlhčenýma rukama kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu. Skladujeme v lednici.
Poznámky
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Bohužel se hůř shánějí, v současné době je koupíte např. v DM drogerii (Erdmandeln). Nealergici mohou použít mleté ořechy nebo mandle.