Suroviny
325 g univerzální bezlepkové mouky (např. Doves Farm samokypřicí)
125 g čirokové mouky
100 g cukru
½ lžičky guaru
1 prášek do pečiva
3 lžíce oleje
cca 400 ml vody
3-4 jablka
1 lžička skořice
hrst rozinek
hrst sekaných ořechů
Na drobenku
3 lžíce rostlinného tuku (Stella, Alsan)
5-6 lžic čirokové mouky
2 lžíce cukru
Postup
Nejprve si připravíme jablkovou nádivku a drobenku. Na nádivku smícháme nastrouhaná jablka, rozinky, ořechy a skořici. Drobenku připravíme promnutím mouky, tuku a cukru.
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme jablečnou nádivku a posypeme drobenkou. Pečeme při 160 °C asi 25 min. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámky
Těsto není příliš sladké, o doslazení se postarají jablka, rozinky a cukr v drobence.