Hummus je dip či pomazánka původem z Blízkého Východu. Základ tvoří cizrna, dále do něj patří sezamová pasta tahini, olivový olej, citronová šťáva a koření (a jak uvádí jeden z výrobců, také špetka lásky). Už z ingrediencí je vidět, že je hummus velmi zdravý. Neobsahuje cholesterol, lepek ani živočišné produkty, zato překypuje bílkovinami, železem a vitamínem B6. Vařená cizrna má nízký glykemický index (Internet uvádí kolem 30-42 podle toho, jestli je vařená nebo konzervovaná), takže na hummusu si mohou pochutnat i diabetici.
Co s humusem dělat
Hummus se dá jíst jako pomazánka, dip k zelenině, k masům, na těstoviny nebo jen tak samotný. Podává se typicky posypaný červenou paprikou a zakápnutý olivovým olejem. Kromě základního receptu existují také variace s karamelizovanou cibulkou, olivami, chili, sušenými rajčaty, nejrůznějším kořením a vlastně čímkoliv, co vás napadne.
Jak na domácí hummus
S humusem jsem se seznámila před lety v zahraničí a byla jsem nadšená, že se před několika lety začal dostávat do povědomí i u nás. Dnes ho už koupíte v každém větším supermarketu, a navíc obvykle v několika příchutích. Nejjednodušší je vyrobit si ho doma čerstvý a podle svého, případně podle našeho webu. Dá se vyrobit i z předpřipravené směsi (Country Life) nebo z instantní cizrnové mouky, ale na pravý, z uvařené cizrny, žádná sušená verze nemá.
Základní recept: zde
Hummus s karamelizovanou cibulkou: zde
Hummus z instantní cizrnové mouky: zde
„Hummus“ z červené čočky: zde
„Hummus“ z batátů: zde (doplním v nejbližší době)
Titulní fotografie: www.flavcity.com
Zpracovala Martina.