Hrachovo-čirokový šoulet

hrachovo-cirokovy-soulet-2.jpg

 

Suroviny

175 g čiroku
175 g hrachu (půlený nebo celý)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
olej
sůl
pepř

 

Postup

Čirok i hrách každý zvlášť přes noc namočíme a poté v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Čirok vaříme přibližně 50 minut, hrách 30 minut.
Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme uvařený hrách a čirok, prolisovaný česnek a majoránku, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku a krátce zapečeme v troubě (záleží na typu trouby a pekáčku, já zapékám při 200 °C asi 15-20 minut). Podáváme se kyselou okurkou, zelným salátem nebo nakládanou červenou řepou.

 

Poznámky

Šoulet je staré židovské jídlo, připravené ze směsi luštěnin a kroup. Podává se jako příloha k pečenému masu, mně ale nejvíc chutná samotný, jen se salátem.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *