Suroviny
175 g čiroku
175 g hrachu (půlený nebo celý)
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
olej
sůl
pepř
Postup
Čirok i hrách každý zvlášť přes noc namočíme a poté v čerstvé vodě uvaříme doměkka. Čirok vaříme přibližně 50 minut, hrách 30 minut.
Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova. Přidáme uvařený hrách a čirok, prolisovaný česnek a majoránku, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme, přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku a krátce zapečeme v troubě (záleží na typu trouby a pekáčku, já zapékám při 200 °C asi 15-20 minut). Podáváme se kyselou okurkou, zelným salátem nebo nakládanou červenou řepou.
Poznámky
Šoulet je staré židovské jídlo, připravené ze směsi luštěnin a kroup. Podává se jako příloha k pečenému masu, mně ale nejvíc chutná samotný, jen se salátem.