Suroviny
- ½ kg hrachu (celý nebo půlený)
- 2 velké mrkve
- ¼ celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky muškátového oříšku
- libeček
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Hrách přes noc namočíme do studené vody. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Na oleji orestujeme oloupanou a pokrájenou cibuli. Přidáme připravenou zeleninu a krátce ji osmažíme. Poté přidáme slitý hrách a zalijeme asi 1.5 litru vody. Vmícháme libeček a prolisovaný česnek, přivedeme k varu a vaříme, než hrách změkne (asi 30 minut, záleží na tom, jak dlouho byl předem namočený a jestli máme celý nebo půlený, tomu stačí kratší doba varu). Ponorným mixerem rozmixujeme směs dohladka. Podle potřeby můžeme naředit ještě trochou vody. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Poznámky
Zdroj receptu: inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Krém ze žlutého hrachu a kořenové zeleniny od uživatelky k.radula.
Nejraději používám žlutý půlený hrách, je jemný a rychle uvařený. Na sáčku se udává, že není třeba ho předem namáčet, já ale namáčím a poté měním vodu na vaření, aby nenadýmal.