Hrachová polévka s kořenovou zeleninou

Suroviny

  • ½ kg hrachu (celý nebo půlený)
  • 2 velké mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • libeček
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Hrách přes noc namočíme do studené vody. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Na oleji orestujeme oloupanou a pokrájenou cibuli. Přidáme připravenou zeleninu a krátce ji osmažíme. Poté přidáme slitý hrách a zalijeme asi 1.5 litru vody. Vmícháme libeček a prolisovaný česnek, přivedeme k varu a vaříme, než hrách změkne (asi 30 minut, záleží na tom, jak dlouho byl předem namočený a jestli máme celý nebo půlený, tomu stačí kratší doba varu). Ponorným mixerem rozmixujeme směs dohladka. Podle potřeby můžeme naředit ještě trochou vody. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Poznámky

Zdroj receptu: inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Krém ze žlutého hrachu a kořenové zeleniny od uživatelky k.radula.

Nejraději používám žlutý půlený hrách, je jemný a rychle uvařený. Na sáčku se udává, že není třeba ho předem namáčet, já ale namáčím a poté měním vodu na vaření, aby nenadýmal.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *