Histaminová intolerance (HIT)

Poslední aktualizace 6. 4. 2019

Histamin je organická dusíkatá látka, která patří mezi tzv. biogenní aminy. V organismu má celou řadu rolí: jako neurotransmiter je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy, současně se ale podílí na imunitních reakcích organismu, je součástí zánětlivých procesů a je jedním z hlavních původců svědění při alergických reakcích. Náš organismus si ho sám syntetizuje a skladuje, zároveň ho ale přijímáme z potravy (rostlinné i živočišné). Za jeho odbourávání je zodpovědný enzym diaminooxidáza (DAO).

Syndrom histaminové intolerance (HIT) je onemocnění vznikající v důsledku nerovnováhy metabolismu histaminu, kdy dochází k jeho hromadění v těle. Může být důsledkem extrémně vysokého příjmu histaminu v potravě či poškozeného systému odbourávání histaminu. V potravinách se obvykle nachází i celá řada dalších biogenních aminů, kterou mohou vytlačovat histamin z jeho místa ve střevních buňkách, a ještě více tak hladinu histaminu zvyšovat. Nejčastěji příčinou histaminové intolerance je snížená koncentrace a/nebo aktivita enzymu DAO. Významným spouštěčem je také stres.

Nedostatečná aktivita DAO může být způsobena genetickými faktory či některými léčivy (z běžně užívaných například ACC, acylpyrin nebo cefalosporinová antibiotika). Nejčastěji se ale vyskytuje u pacientů se zánětlivým střevním onemocněním (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, neléčená celiakie, rakovina tlustého střeva).

Příznaky

  • bolesti břicha, nevolnost, nadýmání, průjmy
  • bolesti hlavy
  • závratě
  • vyrážka, kopřivka, ekzémy
  • potíže s dýcháním, dušnost astmatického typu
  • otoky nosní sliznice
  • arytmie, bušení srdce, změny krevního tlaku

Diagnóza

  • krevní odběry (stanovení aktivity DAO)
  • eliminačně-expoziční test (eliminační dieta a následné zpětné zavedení potravin bohatých na histamin)

Terapie

Pokud HIT vzniká jako sekundární důsledek blokace aktivity DAO různými léčivy, pacient se po úplném vysazení těchto látek vyléčí. Je-li však způsobena genetickými faktory nebo nenávratným poškozením střev v důsledku zánětu, je jedinou možnou léčbou omezení příjmu histaminu z potravy (nízkohistaminová dieta).

Nastavení nízkohistaminové diety je velmi individuální, protože každý z nás reaguje na určité potraviny jinak. Existují sice seznamy zakázaných a povolených potravin, ale k těm je potřeba přistupovat velmi obezřetně a brát je spíše jako vodítko než jako dogma. Po nějaké době upraveného jídelníčku se většina pacientů stabilizuje a může v rozumné míře znovu zařadit některé potraviny.

Množství histaminu v potravě se zvyšuje při skladování, proto by měl být kladen důraz na čerstvost potravin. Základem je vyhýbat se zpracovaným potravinám, polotovarům, alkoholu, potravinovým aditivům (benzoátům, siřičitanům, umělým barvivům…). Histamin se neničí tepelnou úpravou.

Existuje také přípravek Daosin, který obsahuje přírodní enzym DAO, napomáhající rozkladu histaminu ve střevě. Daosin by však měl být brán jako pomocník pro případy nutnosti, ne jako stálý kamarád po každém jídle.

Čemu se vyhnout při HIT

  • konzervované potraviny
  • fermentovaná a kvašená jídla (kysané zelí, kefíry, kynuté pečivo)
  • alkohol (hlavně červené víno, sekt a pivo)
  • zrající sýry
  • uzeniny
  • některé druhy zeleniny (rajčata, špenát, lilek)
  • některé druhy ovoce (jahody, ananas, kiwi, banány, sušené proslazené ovoce)
  • čokoláda (obzvláště v ní obsažené přísady, aromata, sójový lecitin)
  • umělá barviva, konzervanty, stabilizátory
  • ryby a mořské plody

Zdroje

Blog Histaminová kašulka histaminovakasulka.com
Webové stránky přípravku Daosin daosin-cz.cz
Histaminová intolerance, snížená aktivita DAO – odborný článek dr. Fuchse zde
Překlad vybraných kapitol německé knihy o histaminové intoleranci (Reinhart Jarisch: Histamin-Intoleranz. Histamin und Seekrankheit) zde

Švýcarské stránky o histaminové intoleranci (anglicky) www.histaminintoleranz.ch
Švýcarský seznam potravin zde

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *