Suroviny
Těsto:
500 g bezlepkové mouky (Směs bezlepková moučná Nomix od Nominalu)
100 g cukru
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky xanthanu
4 lžíce oleje
400-500 ml vody (podle šťavnatosti jablek)
hrst sekaných vlašských ořechů
2 velká jablka
1 lžíce strouhané citronové kůry
100% tuk na vymazání (Iva, Omega)
Na dohotovení:
džem na promazání
80 g 100% tuku (Iva, Omega)
1,5 čokolády na vaření (Orion) + 0,5 čokolády na posypání
rostlinná šlehačka (Soyatoo rýžová šlehačka ke šlehání)
ztužovač šlehačky (DrOetker)
Postup
Jablka nastrouháme na hrubším struhadle. Všechny pevné suroviny včetně ořechů odměříme do hlubší mísy a promícháme je. Přidáme olej, vodu a nastrouhaná jablka a důkladně promícháme. Podle potřeby přilijeme trochu vody, aby vzniklo ne příliš husté těsto. To nalijeme do dvou forem (větší a menší) vymazaných 100% tukem a pečeme při 180 °C asi 30 min. Korpusy necháme vystydnout a poté je podélně rozřízneme nití a vnitřek promažeme džemem. Oba korpusy k sobě slepíme také pomocí džemu. Ve vodní lázni rozpustíme tuk a čokoládu na vaření. Zbylou polovinu čokolády nastrouháme na hoblinky. Rostlinnou smetanu vyšleháme spolu se ztužovačem.
Dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou a kousky čokolády.
Poznámky
Dort upekly kamarádky pro sestru k narozeninám. Ani nemůžu vypsat, jaký měl úspěch, něco takového asi nikdo nečekal. Byl nádherný na pohled a skvělý na chuť. Recept částečně vychází z mého bezlepkového jablkovníku, podstatnou část ale tvoří velká odvaha a tvořivost.