Suroviny
500 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
150 g cukru
½ lžičky guaru nebo xanthanu
1 prášek do pečiva
špetka soli
500 ml vody
4 lžíce oleje
3 zralé banány
1 lžíce kakaa
1 lžička mleté skořice
Postup
Z mouky, cukru, guaru, prášku do pečiva, soli, vody a oleje umícháme metličkou nebo ručním šlehačem středně husté těsto. O maličko víc než polovinu ho rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto poklademe na kolečka nakrájenými banány. Zbylé těsto ochutíme kakaem a skořicí a cik-cak ho nalijeme na banány. Pomocí kuchyňského nože nebo stěrky rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu. Pečeme při 160 °C asi 20 min (zkoušíme špejlí). Upečený koláč necháme krátce vychladnout a vyndáme z plechu na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámky
Banány by měly být co nejvíc zralé. Ideální jsou takové, které už mají hodně hnědou slupku. Po upečení jsou jemné a chutnají trochu karamelově. Naopak málo zralé banány po upečení gumovatí, hůř se žvýkají a ani chuťově nejsou nic moc.