Suroviny
1 cibule
olej
1 velký rajčatový protlak (190 g)
2 lžíce dobrého sladkého kečupu
200 ml rostlinné smetany
2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
cukr
sůl
pepř
Postup
Nejdříve si připravíme cuketu. Pokud je starší s tuhou slupkou, oloupeme ji, překrojíme a vydlabeme semínka. Poté ji nakrájíme na drobné kostičky (cca 1×1 cm). Mladé cuketky stačí jen omýt a nakrájet.
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji do zesklovatění. Přidáme kostičky cukety, podlijeme 2 dcl vývaru (stačí připravit z kostky), osolíme a opepříme a dusíme pod pokličkou asi 7-10 minut. Poté vmícháme rajčatový protlak, kečup a smetanu. Zahustíme bezlepkovou moukou rozmíchanou v trošce studené vody (tu můžeme předem rozmíchat ve smetaně). Dochutíme cukrem, solí a pepřem.
Podáváme s bezlepkovými těstovinami.
Poznámky
Pokud se chcete vyhnout zpracovaným potravinám, kečup vynechte a omáčku podle potřeby doslaďte trochou cukru.