Suroviny
- 1 cibule
- olej
- 2 velké mrkve
- 1 hrnek hnědé čočky
- 2 lžičky kari koření
- sůl
- pepř
- 100 ml rostlinné smetany nebo kokosového mléka na zjemnění
Postup
Čočku přebereme, propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Na oleji orestujeme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme kari kořením, za stálého míchání ho krátce opražíme, aby se rozvonělo a rozpustilo v tuku. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, slitou čočku a zalijeme asi 1.5 litru vroucí vody. Osolíme, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme, až je čočka měkká (cca 25 minut). Poté promixujeme ponorným mixerem, nemusíme ale zcela dohladka. Vmícháme sojovou smetanu nebo kokosové mléko a podle chuti dosolíme a ochutíme čerstvě umletým pepřem.
Poznámky
Pokud použijeme červenou čočku, nemusíme ji předem namáčet a dobu vaření zkrátíme na 10-15 minut.