Suroviny
350 g čočky
1 cibule
olej
2 lžičky garam masala
2 mrkve
2 silnější plátky celeru
1 konzerva sekaných rajčat (450 g)
2 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/3 lžičky pepře
zelená petrželka
zelená petrželka
Postup
Čočku přebereme, promyjeme a přes noc namočíme do studené vody.
Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme garam masalu a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a společně restujeme asi 5 minut. Přisypeme slitou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme bobkový list, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 25-30 min, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Na závěr dokořeníme podle chuti.
Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a orestujeme na oleji. Ke konci restování přidáme garam masalu a krátce osmažíme, aby se koření rozvonělo. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a celer a společně restujeme asi 5 minut. Přisypeme slitou čočku, drcená rajčata a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 2 cm nad čočku. Osolíme, opepříme, osladíme, přidáme bobkový list, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 25-30 min, podle potřeby můžeme dolít vodu, ale jen tak, aby sahala těsně nad čočku. Na závěr dokořeníme podle chuti.
Poznámky
Zdroj receptu: kombinace několika receptů z internetu.