Poslední aktualizace: 02.10.2014
Úvod
Než se pustíte do bezmléčných sýrů, vězte, že žádná náhražka nechutná jako sýr. Dokonce ani vzdáleně. Ale dá se na ně zvyknout .
Tofu
Výborná náhražka sýra je tofu. Nejdostupnější jsou značky Sunfood a Veto, které koupíte v běžných obchodech jako Billa a Albert. Standardně koupíte neochucené základní tofu a uzenou variantu, která opravdu (aspoň vzdáleně) připomíná uzený sýr.
LEPKOVOST: obyčejné tofu je bezlepkové, ale u dalších variant může být trochu problém:
Bezlepkové jsou: natural a česnekové. V ostatních (marinované, uzené…) je podle výrobce obsažená lepková sojová omáčka. V databázi VUPP je ale marinované tofu je uvedeno jako vyhovující.
Dle vyjádření výrobce „některé VETO výrobky obsahují sojovou omáčku Shoyu, která má ve složení mimojiné i pšenici. Přesto tyto výrobky doporučujeme i pro bezlepkovou dietu. Důvod je ten, že pšeničná bílkovina (lepek) se během přírodní fermentace sójové omáčky zcela rozloží. Přestože je Shoyu vyrobeno z pšenice, tak neobsahuje lepek a tyto tofu výrobky můžeme celiakům doporučit.“
AlfaBio
Uzené tofu této značky nejvíc ze všech připomíná uzený sýr. Ke koupi je mj v Bille.
Různě ochucené varianty jsou dostupné v prodejnách se zdravou výživou. Další variantou jsou korejské, vietnamské a podobné obchody, kde koupíte tofu velmi levně. V Praze je to např. korejský obchod v Korunní ulici, kde mají tofu vlastní výroby 450 g za cca 25 Kč. Navíc jsem zde objevila i Silken tofu (hedvábné tofu), které je využíváno v řadě zahraničních receptů.
Tofu se dá jíst samotné (např. k chlebu) i tepelně upravované. Můžete ho strouhat a použít jako sýr, zapékat, nakládat jako maso, případně použít místo tvarohu.
Pevné sýry
Tavenýr (od firmy Sojaprodukt) se vyrábí ve dvou variantách: natural (zelený obal) a uzený (červený obal). Je dost mazlavý a měkký a nedá se strouhat. Také se špatně rozpéká, zachovává si víceméně původní strukturu. Nicméně chuťově je moc dobrý. V Praze se špatně shání (bývá v Rozmarýně na Smíchově a občas v Bioobchodě u I.P.Pavlova, tu a tam prý i v Country Life). Jeho výhodou je přátelská cena – 200 g stojí cca 30 Kč.
Sýry Vegaline jsou na trhu poměrně nové. Vyrábí se v mnoha variantách (original, mozzarella, s bylinkami, s olivami a uzený), ale jen original a mozzarella jsou bezlepkové. Jaká škoda. Original je trochu gumový, ale chuťově dobrý.
Tip od čtenářky Katky: sýry veganline neobsahují soju! Toto je jistě výborná informace pro řadu alergiků.
Sýry Sheese existují jak v „pevné“, tak mazací variantě. Cena se liší podle druhu a obchodu zhruba v rozmezí 80-100 Kč / 255, popř. 227 g. Do ČR je dováží snad jen Bioobchod, takže hledejte buď přímo v jejich prodejnách, nebo v obchodech, do kterých Bioobchod dodává zboží. Vyrábí se v těchto variantách: uzený, cheddar medium, zralý cheddar, eidam, mozzarella, s pažitkou, gouda, modrý sýr.
Sýr Cheezly jsem měla pouze jednou a moc mi chutnal. Tuto značku jsem neviděla nikde jinde bež v Bioobchodě.
Violife
V pražském Bioobchodě mají několik druhů plátkových sýrů Violife (cheddar, pizza, s rajčaty a bazalkou, s houbami…). Ochutnala jsem varianty cheddar a s rajčaty a bazalkou a myslím, že je to nejpovedenější náhrada tvrdého sýra, jak konzistencí, tak chutí.
Mazací sýry
U mazacích sýrů je také problém koupit něco, co by připomínalo a hlavně chutnalo jako klasické mléčné sýry. Nicméně když si na ně zvyknete, zachutnají vám.
Mazací sýry Sheese mi spíše připomínají pomazánkové máslo, ale jsou opravdu moc dobré. Existují varianty original, s pažitkou, mexický, cheddar, česnek s bylinkami a sladké chilli.
Tofutti
Tofutti je asi nejlepší mazací "sýr", jaký jsem měla možnost ochutnat. Prozatím je bohužel k sehnání pouze v e-shopech (např. zde) nebo v zahraničí (já ho koupila ve Velké Británii). Stejně jak ostatní mazací "sýry" spíš připomíná ochucené pozazánkové máslo než tavený sýr.
Violife
Mazací sýry Violife jsou k dostání např. v pražském Bioobchodě. Zatím jsem je neochutnala, takže nemůžu hodnotit. Plátkové sýry této značky jsou výborné, od mazacích sýrů tedy očekávám podobné hodnocení.
Podle výrobce mohou tyto pomazánky obsahovat stopy lepku. Co se týká obsahu mléčných bílkovin a laktózy, jsou nezávadné.
Samuel Cekov (9.3.2012)
Zpracovala Martina