Úvod
S přechodem na dietu bez lepku, mléka a vajec jsem konzumaci pečiva radikálně omezila. Nejsem zastánce různých bezlepkových náhražek klasické lepkové stravy, a tudíž ani bezlepkového pečiva. Obvykle obsahuje nutričně málo bohaté škroby. Chléb a další pečivo jím spíš jen výjimečně a peču si ho sama z kvalitních surovin – používám pohankovou, jáhlovou či amarantovou mouku (v různých kombinacích), přidávám vlákninu a semínka. Kromě pečiva můžeme samozřejmě připravovat i různé placky, cizrnové, jáhlové, kukuřičné. Nabízí se otázka, co si na tyto potraviny namazat…
Co tedy můžeme namazat na pečivo?
Rostlinné margaríny bez obsahu mléčných složek (Flora light, Perla s vitamíny, Vive bio, Alsan…)
Med
Džemy, povidla
Carobella – náhražka Nutelly, bez obsahu mléka a kakaa
Čokoládové pomazánky na způsob Nutelly bez obsahu mléka – je obtížné je sehnat, ale existují, např. od firmy Rapunzel, případně některé značky dovezené z Německa
Oříškové pomazánky – asi nejběžnější je arašídové máslo, ale v obchodech se zdravou výživou se dá koupit i máslo lískooříškové, mandlové či kešu. Lze použít i sezamovou pastu tahini.
Rostlinné pomazánky na bázi luštěnin, zeleniny a pseudoobilnin (pohanky, amarantu). Např. Svačinka, Patifu, Veto, Alfa Bio, Sojaprodukt, Spar Veggie (po zrušení Sparu zůstala tato řada zachována v Albertu)…
Hummus – pomazánka z cizrny, sezamové pasty a koření, typická pro Střední východ, dnes naštěstí dostupná i u nás.
Náhražky tavených sýrů – Mazací sýry Sheese mi spíše připomínají pomazánkové máslo, ale jsou opravdu moc dobré. Existují varianty original, s pažitkou, mexický, cheddar, česnek s bylinkami a sladké chilli. Více informací v článku Sýr.
Paštiky – sama paštiky nejím, takže nemám velký přehled, vím, že nezávadná je např. Májka a většina kvalitních paštik.
Rybí krémy Rio Mare Paté
Avokádo – zralé rozmačkané avokádo můžete mazat na pečivo stejně jako máslo. Je chuťově neutrální a plné minerálních látek, vitamínů a zdravých tuků.
Tento přehled určitě není úplný, budu ráda, když do diskuze připojíte své zkušenosti.
Několik nápadů na rychlé "mazání na chleba"
Pro rychlou inspiraci přidávám několik nápadů na snadno a rychle připravitelné "mazání na chleba" – ani si netroufám to nazývat pomazánkami. Rozpracovanější osvědčené verze se postupně budou objevovat mezi recepty na pomazánky.
1. nastrouhané uzené tofu: uzené tofu má samo o sobě výraznou chuť. Stačí promíchat s jogurtem, např. Yoja (Billa), nebo kvalitním margarínem
2. měkké tofu natural: rozmačkám vidličkou, přídám kapku sojové omáčky, lžičku pálivého kečupu, sůl, pepř a pizza koření a mám výborné pizza pomazánkové máslo
3. bylinkové máslo: bezmléčný margarín + směs koření Bylinkové máslo
4. pažitková pomazánka: bílý jogurt, pažitka, koření
5. rychlý hummus z instantní cizrnové mouky: "lepší" recept je již mezi recepty, ale pokud nemám typická koření a tahini, smíchám mouku s horkou vodou, přidám sůl, pepř, olej česnek a je hotovo
6. tuňák: vidličkou rozmačkám tuňáka z plechovky na kousíčky, přidám trochu kečupu nebo bílého jogurtu a oblíbené koření (výborná je kombinace tuňák, kečup a pizza koření)
7. masová pomazánka: zbylé kousky masa, jogurt, cokoliv k tomu