Co namazat na pečivo

Úvod

S přechodem na dietu bez lepku, mléka a vajec jsem konzumaci pečiva radikálně omezila. Nejsem zastánce různých bezlepkových náhražek klasické lepkové stravy, a tudíž ani bezlepkového pečiva. Obvykle obsahuje nutričně málo bohaté škroby. Chléb a další pečivo jím spíš jen výjimečně a peču si ho sama z kvalitních surovin – používám pohankovou, jáhlovou či amarantovou mouku (v různých kombinacích), přidávám vlákninu a semínka. Kromě pečiva můžeme samozřejmě připravovat i různé placky, cizrnové, jáhlové, kukuřičné. Nabízí se otázka, co si na tyto potraviny namazat…

 

Co tedy můžeme namazat na pečivo?

Rostlinné margaríny bez obsahu mléčných složek (Flora light, Perla s vitamíny, Vive bio, Alsan…)

Med

Džemy, povidla

Carobella – náhražka Nutelly, bez obsahu mléka a kakaa

Čokoládové pomazánky na způsob Nutelly bez obsahu mléka – je obtížné je sehnat, ale existují, např. od firmy Rapunzel, případně některé značky dovezené z Německa

Oříškové pomazánky – asi nejběžnější je arašídové máslo, ale v obchodech se zdravou výživou se dá koupit i máslo lískooříškové, mandlové či kešu. Lze použít i sezamovou pastu tahini.

Rostlinné pomazánky na bázi luštěnin, zeleniny a pseudoobilnin (pohanky, amarantu). Např. Svačinka, Patifu, Veto, Alfa Bio, Sojaprodukt, Spar Veggie (po zrušení Sparu zůstala tato řada zachována v Albertu)…

Hummus – pomazánka z cizrny, sezamové pasty a koření, typická pro Střední východ, dnes naštěstí dostupná i u nás.

Náhražky tavených sýrů – Mazací sýry Sheese mi spíše připomínají pomazánkové máslo, ale jsou opravdu moc dobré. Existují varianty original, s pažitkou, mexický, cheddar, česnek s bylinkami a sladké chilli. Více informací v článku Sýr.

Paštiky – sama paštiky nejím, takže nemám velký přehled, vím, že nezávadná je např. Májka a většina kvalitních paštik.

Rybí krémy Rio Mare Paté

Avokádo – zralé rozmačkané avokádo můžete mazat na pečivo stejně jako máslo. Je chuťově neutrální a plné minerálních látek, vitamínů a zdravých tuků.

 

Tento přehled určitě není úplný, budu ráda, když do diskuze připojíte své zkušenosti.

 

Několik nápadů na rychlé "mazání na chleba"

Pro rychlou inspiraci přidávám několik nápadů na snadno a rychle připravitelné "mazání na chleba" – ani si netroufám to nazývat pomazánkami. Rozpracovanější osvědčené verze se postupně budou objevovat mezi recepty na pomazánky.

1. nastrouhané uzené tofu: uzené tofu má samo o sobě výraznou chuť. Stačí promíchat s jogurtem, např. Yoja (Billa), nebo kvalitním margarínem

2. měkké tofu natural: rozmačkám vidličkou, přídám kapku sojové omáčky, lžičku pálivého kečupu, sůl, pepř a pizza koření a mám výborné pizza pomazánkové máslo

3. bylinkové máslo: bezmléčný margarín + směs koření Bylinkové máslo

4. pažitková pomazánka: bílý jogurt, pažitka, koření

5. rychlý hummus z instantní cizrnové mouky: "lepší" recept je již mezi recepty, ale pokud nemám typická koření a tahini, smíchám mouku s horkou vodou, přidám sůl, pepř, olej česnek a je hotovo

6. tuňák: vidličkou rozmačkám tuňáka z plechovky na kousíčky, přidám trochu kečupu nebo bílého jogurtu a oblíbené koření (výborná je kombinace tuňák, kečup a pizza koření)

7. masová pomazánka: zbylé kousky masa, jogurt, cokoliv k tomu

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *