Suroviny
2 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce chia semínek
1 lžíce jablečné vlákniny
vlažná voda nebo rostlinné mléko dle potřeby
na dochucení např. kakao, skořice, zázvor, kardamom…
na ozdobení čerstvé, sušené nebo kompotované ovoce
Postup
Oba druhy semínek promícháme s vlákninou a případně kakaem nebo kořením a postupně přiléváme vlažnou vodu nebo mléko, až získáme řídkou kašičku. Necháme alespoň 10, lépe ale 30 minut odstát. Podle potřeby doředíme trochou mléka nebo vody, ozdobíme a můžeme podávat.
Poznámky
Moje oblíbené kombinace: mletý mák a švestková povidla, skořice a sušená jablka, kardamom a kokos, kardamom a goji, kakao a banán…
Jablečnou vlákninu je možné nahradit jiným druhem vlákniny, např. psylliem nebo dalšími vlákninami, například ze sortimentu Adveni (kromě bramborové, ta potřebuje tepelnou úpravu).