Suroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 400 g světlé bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schar, Mantler, Jizerka, Procelia…)
- 50 g škrobu (měla jsem maniokový, ale určitě by šel i bramborový nebo kukuřičný)
- 3 lžíce instantní bramborové kaše
- 2 lžíce psyllia
- 2 lžíce sušeného sojového mléka
- 1.5 lžičky droždí
Postup
Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr, ocet a olej. Mouku a škrob si odvážíme do misky, přidáme bramborovou kaši, psyllium a sušený sojový nápoj a vše důkladně promícháme. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu konat své dílo. Některým pekárnám je třeba zpočátku trochu pomoct s mícháním a pomocí plastové stěrky stahovat mouku ulpělou na stěnách a v rozích. Po upečení chléb vyklopíme a necháme vystydnout na kuchyňské mřížce. Ihned po vychladnutí nakrájíme na tenké krajíčky a můžeme se pustit do výroby toastů.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Mouku můžeme použít jakoukoli světlou, případně si i namíchat vlastní směs (na bázi rýžové a kukuřičné mouky a škrobu). Vyhnula bych se použití pohankové nebo amarantové mouky, které jsou hodně aromatické a byly by v chlebu cítit.
Ukázka hotových toastů (Toasty Hawaii):