Aloo masala (brambory po indicku)

Suroviny

  • 5 středně velkých brambor
  • olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička černého hořčičného semínka
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku (lze vynechat)
  • 10 kari lístků (lze vynechat)
  • zelená chilli paprička (množství podle chuti a pálivosti)
  • 3 velké cibule
  • 1/3 lžičky kurkumy
  • sůl
  • ½ lžičky cukru
  • citronová šťáva (asi 1 lžíce)
  • čerstvý koriandr

 

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme do něj římský kmín a hořčičné semínko a restujeme asi 45 sekund, až začnou semínka praskat. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek a restujeme přibližně další minutu. Dále přisypeme kari lístky a drobně nakrájenou chilli papričku a restujeme ještě asi minutu. Všechny suroviny by se měly rozvonět, ale nesmí se připálit. Poté přidáme cibuli nakrájenou na delší tenké proužky a smažíme, až zprůhlední a začne chytat první zlatavý nádech. Zasypeme kurkumou, solí a cukrem a vmícháme nakrájené brambory, citronovou šťávu a drobně nasekaný koriandr. Podle potřeby přilijeme trochu vody a mícháme, až se vše spojí a prohřeje. Část brambor by se měla rozpadnout a vytvořit jemnou kaši, část by měla zůstat vcelku. Podáváme s chlebovými plackami nebo s rýží.

 

Poznámky

Brambory jsou v Indii považovány za zeleninu a používají se nikoli jako příloha, ale jako součást hlavních chodů. Tento jednoduchý bramborový pokrm slouží obvykle jako náplň placek z rýžové mouky (dosa), ale je výborný i s rýží nebo dalšími druhy chlebových placek.

 


Indická hostina – Aloo masala, Dal tadka, rýže basmati a chlebová placka z cizrnové mouky cheela

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *