Suroviny
2 lžíce oleje
1 cibule
1 pórek nebo 3 jarní cibulky
2 lžičky sladké papriky
voda podle potřeby
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
3 hrnky uvařené nebo konzervované cizrny
(rostlinná smetana)
sůl
pepř
Postup
Cizrnu rozdělíme na dvě poloviny a jednu s trochou vody rozmixujeme na hustou kaši.
V hlubším hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm drobně nakrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme na kolečka nakrájenou bílou část pórku nebo jarních cibulek a restujeme ještě 2 minuty. Zasypeme sladkou paprikou, promícháme, aby se paprika rozpustila v tuku a podlijeme asi hrnkem vody. Přidáme nové koření a bobkový list a 5 minut povaříme. Poté koření vyndáme, přisypeme celou cizrnu a zelenou část pórku či cibulky a 5 minut povaříme. Zahustíme rozmixovanou cizrnou, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut vaříme. Na závěr můžeme zjemnit trochou rostlinné smetany. Podáváme s rýží.
Poznámky
Podobný recept uveřejnila před několika lety průkopnice českého bio stravování Hanka Zemanová. Recept se stal hitem mezi vegetariány, vegany i bezlepkáři. U mě čekal dlouho na seznamu věcí „k vyzkoušení“, až se konečně dostal na řadu. Trochu jsem si ho upravila (autorka přidává citronovou šťávu, nedává bobkový list ani nové koření atd.) a výsledek mi tak zachutnal, že se k němu budu ráda vracet.