Suroviny
1 cibule
2 lžíce oleje
¼ hlávky bílého zelí
1 hrnek čirokového zrna
1.5 hrnku zeleninového vývaru
hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce sojové omáčky
čerstvé zelené bylinky (použila jsem petrželku a pažitku)
sůl
pepř
Postup
Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Vaříme doměkka, asi 50-60 minut, podle potřeby doléváme vodu.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme zelí, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme pod pokličkou doměkka (asi 15 min).
Uvařený čirok smícháme s podušeným zelím, nasekanými vlašskými ořechy a bylinkami. Dochutíme sojovou omáčkou, solí a čerstvě namletým pepřem.
Poznámky
Protože se čirok musí dlouze vařit, obvykle připravuji větší množství a pak ho použiji do několika jídel.