Suroviny
480 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce jablečného octa
1,5 kávové lžičky soli
1,5 kávové lžičky cukru
450 g bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schär Mix B)
2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
2 lžíce jablečné vlákniny
2 kávové lžičky sušené cibule
1 kávová lžička chlebového koření
1 kávová lžička kmínu
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
Postup
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Obvyklejší varianta cibulového chleba používá čerstvě restovanou cibulku. Do bezlepkového těsta se mi ale více osvědčila cibule sušená, těsto je po přidání restované cibule hodně těžké a velmi špatně kyne.