Suroviny
oblíbená směs na pečení chleba, kupovaná nebo doma namíchaná, BEZ droždí
Postup
Zaděláme své oblíbené chlebové těsto, nepřidáváme však droždí a podle potřeby ubereme trochu tekutiny tak, aby těsto bylo tvárné a ne příliš lepivé. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut odpočinout. Poté navlhčenýma rukama formujeme menší placičky, které co nejvíc zploštíme. Smažíme je nasucho na teflonové či litinové pánvi na střední plamen, až se na plackách vytvářejí zlatohnědé puchýřky. Placky podáváme teplé jen tak potřené máslem (rostlinným) a česnekem, případně jako přílohu k polévce či hlavnímu jídlu.
Poznámky
Placky jsou nejlepší čerstvé, dokud jsou krásně křupavé.
Na fotografii jsou levé dvě placky nekynuté a pravé dvě kynuté (recept zde).