Suroviny
150 g dýňové mouky (Adveni Medical)
300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 lžíce chia mouky (Adveni Medical)
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu
100 g cukru
3 lžíce oleje
480 ml vody
1 malé jablko nakrájené na drobné kostičky
1 lžíce kandované citronové kůry
1 lžíce kandované pomerančové kůry
1 lžíce kandovaného zázvoru, pokrájeného na kostičky
1 lžíce kandovaných třešní, přepůlených
1 lžíce kandovaných třešní, přepůlených
Postup
V míse nejprve promícháme všechny sypké suroviny. Přidáme olej a vodu a šlehačem krátce vyšleháme. Na závěr vmícháme nakrájené jablko a kandované ovoce. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme asi 20 minut. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté ho přendáme na mřížku, aby se nezapařil.
Poznámky
Většina receptů z dýňové mouky je naslano, tak jsem chtěla zkusit něco sladkého. Výsledek mile překvapil, koláč má skvěle oříškovou chuť, je vláčný a ještě krásně barevný.