Suroviny
450 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
100 g maniokové (tapiokové) škrobové mouky
350 g univerzální bezlepkové mouky (např. Doves Farm, Schär Mix B)
2 lžíce instantní bramborové kaše
2 lžíce mletého lněného semínka
2 lžíce celého lněného semínka
1 lžička chlebového koření
1,5 lžičky sušeného droždí
Postup
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Maniok (cassava, tapioca) je tropická hlízovitá rostlina, asi jako velká brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Experimenty pokus – omyl jsem přišla na to, že bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé.