Suroviny
- 2 lžíce oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 500 ml rajčatového pyré (passata)
- 750 ml vody
- 1 lžíce polévkových bylinek (používám směs sušeného libečku, celerové nati a petrželky)
- 1 lžíce sušené bazalky
- 1 lžička oregana
- sůl
- pepř
- cukr
- ½ hrnečku pohanky
- volitelně 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (Doves Farm bílá bez lepku)
Postup
Nejdříve si připravíme pohanku – propláchneme ji, zalijeme 1 hrnkem vody, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile se začne směs vařit, stáhneme ze sporáku, přiklopíme pokličkou a necháme 20 minut dojít, nejlépe zabalené v peřině.
Mezitím, co nám bobtná pohanka, připravíme si základ na polévku. Na oleji krátce orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme. Zalijeme vodou a rajčatovým pyré, ochutíme bylinkami, osolíme a necháme asi 5 minut povařit. Mouku rozmícháme v trošce studené vody, vlijeme do polévky a za občasného zamíchání ještě asi 10 minut vaříme.
Na závěr přidáme pohanku, promícháme a dochutíme solí, pepřem a případně trochou cukru.
Poznámky
Polévka je hustá a dobře poslouží jako hlavní jídlo. Pokud vynecháte mouku na zahuštění, získáte řidší polévku vhodnou jako předkrm.