Suroviny
4 lžíce bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
1 lžíce vanilkové hrašky (nemusí být, místo ní lze přidat ještě jednu lžíci mouky)
2 lžíce cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
na špičku lžičky xanthanu
1 lžíce oleje (nemusí být plná)
vody tolik, aby vzniklo dost řídké těsto (dala jsem asi 8 lžic)
cokoli na ochucení – vanilka, citron, kakao, karob, káva, kokos, sušené ovoce…
Postup
Připravíme si větší hrnek, o objemu alespoň 300 ml, ale lépe 400-500 ml. Nasypeme do něho všechny sypké suroviny a lžící je promícháme. Přilijeme olej a vodu a lžící umícháme řídké těsto bez hrudek. Očistíme okraje hrnku a vložíme ho do mikrovlnné trouby. Vlníme na 700-800 W 3 minuty. Poté troubu ještě 1 minutu neotevíráme. Následně vyndáme hrneček s buchtou, necháme ještě 2 minuty chladnout a opatrně vyklopíme. Těsto se samo oddělilo od stěn. Pokud to nepůjde, stačí lehce objet okraje kulatým nožem. Buchtu necháme zcela vychladnout, nakrájíme nožem na plátky a libovolně ozdobíme.
Poznámky
Kdysi jsem se pokoušela o vaření bezlepkových knedlíků v mikrovlnné troubě. Knedlíky vypadaly krásně, ale mohla bych jimi dláždit cesty a rozbíjet okna. Proto jsem u této buchtičky zkrátila dobu vlnění a těsto zadělala mnohem řidší. A hurá, buchtička zůstala krásně měkká i po několika hodinách.
Zamíchané těsto, shora prosypané a mramorované špetkou instatní kávy.
Po vyndání z MT.
Po vyklopení z hrnečku.
A na závěr obrázek toho, jak to vypadá, když má člověk velký hlad, přidá trochu od každé suroviny a jen hrneček "zapomene" zvětšit: