Suroviny
2 šálky zeleninového vývaru
2-3 nasekané stroužky česneku
¼ šálku sojové omáčky
¼ šálku cukru
1 kávová lžička nastrouhaného zázvoru
špetka chili
2 lžíce škrobu
500 g brokolice
rýže na přílohu
Postup
Nejdříve dáme vařit rýži tak, jak jsme zvyklí.
Brokolici očistíme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme, nejlépe v páře. Uvařená brokolice by měla zůstat mírně křupavá a zachovat si zelenou barvu.
V hlubším hrci přivedeme k varu zeleninový vývar. Přidáme do něj nasekaný česnek, sojovou omáčku, cukr, zázvor a chili a mícháme, než se cukr rozpustí. Škrob rozmícháme v trošce studené vody a vlijeme do omáčky. Za stálého míchání minutu povaříme.
Na talíř naservírujeme rýži, obložíme růžičkami brokolice a přelijeme připravenou omáčkou.
Poznámky
Sladká česneková omáčka bude asi letošním objevem roku. Mám moc ráda podobné sladké a sladko-kyselé omáčky z čínských restaurací a tato chutná opravdu téměř autenticky. Jen pozor, i když se v receptu zdá být příliš sojové omáčky a cukru, je potřeba množství dodržet, jinak to není ono.
Polovinu cukru jsem nahradila stevií.
Inspirovala jsem se na www.vegetarian.about.com receptem Broccoli in Sweet Sauce.