Suroviny
špagetová dýně
červená cibule
sterilované okurky
sterilovaný hrášek
sterilovaná kukuřice
červená paprika čerstvá nebo sterilovaná
celer čerstvý nebo sterilovaný
mrkev
jablko
(vejce)
sojová majonéza (sojanéza)
hořčice
sůl
pepř
cukr
čerstvá zelená petrželka
Postup
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je asi 30 min. Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety trochu překrájíme, přendáme do mísy a necháme zcela vychladnout. Poté promícháme s ostatními surovinami, které běžně používáme na bramborový salát. Zde uvádím naši oblíbenou mnohozeleninovou variantu:
Okurky slijeme (lák si schováme) a nahrubo nastrouháme. Celer a mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky nebo nahrubo nastrouháme a uvaříme doměkka v láku z okurek. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Hrášek a kukuřici slijeme, papriku nakrájíme na kostičky, jablko nahrubo nastrouháme. Vše přidáme k dýni a zalijeme dresinkem připraveným ze sojanézy, hořčice, soli, cukru a pepře. Důkladně promícháme, dochutíme cukrem a solí. Pokud to vydržíme, necháme do druhého dne rozležet v chladu. Před podáváním zdobíme petrželkou a proužky papriky.
Poznámky
Komu nevadí vajíčka, může je přidat jak do salátu (uvařená natvrdo), tak na ozdobu nahoru na salát. Stejně tak je možné některé suroviny vynechat nebo nahradit jinými podle toho, jak obvykle připravujete bramborový salát.