Suroviny
½ hlavičky květáku
½ lžičky kmínu
1 lžíce oleje
3 lžíce lahůdkového droždí (tebi, ne klasické sušené droždí)
sůl
pepř
nasekané "zelené" na posypání (petrželka, pažitka, jarní cibulka…)
Postup
Květák rozebereme na malé růžičky, můžeme přidat i nakrájený košťál, omyjeme, posypeme kmínem a uvaříme doměkka. Vaříme buď v páře, nebo podlitý trochou vody asi 10-15 minut. Vodu z vaření nevyléváme, bude potřeba při mixování kaše. Uvařený květák necháme mírně zchladnout a poté spolu s olejem, lahůdkovým droždím, solí, pepřem a trochou vody z vaření rozmixujeme dohladka.
Poznámky
Výsledná kaše je krásně krémová, jemná a květák z ní téměř není cítit. Lahůdkové droždí ji skvěle dochutí a navíc dodá bílkoviny a vitamíny skupiny B. Základní recept můžete libovolně obměňovat, např. přídavkem rostlinné smetany nebo mléka, česneku nebo čerstvých bylinek.