Suroviny
- ½ balení sojového granulátu
- vývar (zeleninový, případně voda a sušené bylinky – libeček, celerová nať, petrželka)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 konzerva sterilovaných rajčat (450 g)
- 130 g rajského protlaku
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
- olej
- pepř
- cukr
- čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
Sojový granulát nasypeme do 1.5 litru vývaru nebo vody s přídavkem soli a sušených bylinek. Za občasného promíchání 10 minut povaříme, poté scedíme a lehce vymačkáme.
Mezitím si orestujeme nadrobno nasekanou cibuli, v polovině restování přidáme tenké plátky česneku. Přidáme sojový granulát, sterilovaná rajčata a protlak. Osolíme, přidáme bazalku a oregano, je-li základ příliš hustý, naředíme trochou vody a na mírném plameni asi 15 minut povaříme. Podle potřeby můžeme trochu dosladit. Na závěr dochutíme solí, čerstvě namletým pepřem a čerstvou bazalkou.
Podáváme nejlépe s bezlepkovými špagetami.