Suroviny
- 35 květů černého bezu
- 2 citrony (lepší jsou bio)
- 2.5 litru převařené vody
- 40 g kyseliny citronové
- 800 g cukru
Postup
Květy černého bezu nasbíráme v co nejčistším prostředí, abychom je nemuseli mýt, a nepřišli tak o spoustu cenných látek. Po otrhání stačí květy nechat na chvíli rozložené na podložce, aby z nich vylezli případní broučci. Poté květy přendáme do velké mísy nebo hrnce, přidáme dobře omyté a na kolečka nakrájené citrony a zalijeme cca 2.5 litry studené převařené vody tak, aby květy byly potopené. Případně je můžeme lehce zatížit např. mělkým talířem. Nádobu umístíme do chladné místnosti a necháme 24 hodin stát. Poté přecedíme, přidáme cukr a kyselinu citronovou a mícháme do rozupštění. Sirup můžeme podle chuti dokyselit přídavkem kyseliny citronové nebo dosladit dalším cukrem. Hotový sirup přelijeme do skleněných lahví vypláchnutých horkou vodou, zavíčkujeme a skladujeme v chladničce.
Poznámky
Většina receptů na bezový sirup používá mnohem větší množství cukru (slouží i jako konzervant) a sterilizaci varem, proto mají sirupy delší trvanlivost. Tento si zachovává více vonných i chuťových látek a je méně sladký, je ale potřeba jej skladovat v lednici a cca do 2 týdnů spotřebovat. Případně je možné část zamrazit.