Suroviny
450 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
120 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
4 lžíce oleje
2 hodně zralé banány
šťáva a kůra z poloviny citronu
420 ml vody
50 g hořké čokolády bez obsahu lepku a mléka nahrubo nasekané
50 g hořké čokolády bez obsahu lepku a mléka nahrubo nasekané
Postup
Promícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a xanthanem. Přidáme vidličkou rozmačkané banány, olej, citronovou šťávu a kůru a vodu a šlehačem vyšleháme. Na závěr lehce vmícháme nasekanou čokoládu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Při pečení dáme dospod trouby plecháček s vodou, aby se chlebíček příliš nevysušil. Po upečení necháme velmi krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámky
Doporučuji použít hodně zralé banány, klidně takové, jaké už doma nikdo nechce jíst. Jsou krásně sladké a těstu dodají vláčnost a karamelovou příchuť. Určitě nepoužívejte nezralé zelené banány, ty při pečení vytvoří podivnou gumu a nejsou dobré.