Suroviny
2 červené řepy
50 g amarantu
150 g rýže
2 lžíce oleje
1 menší cibule
sušené polévkové bylinky (mám směs libečku, petrželky a celerové natě)
50 g listového špenátu
sůl
pepř
Postup
Červenou řepu upečeme nebo uvaříme doměkka. Po zchladnutí ji oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
Amarant a rýži smícháme, odměříme jejich společný objem pomocí hrnku, na jemném sítku propláchneme a necháme důkladně vykapat. Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova. Zasypeme propláchnutým amarantem a rýží a minutu společně opékáme. Poté zalijeme vodou, které by měl být dvojnásobek k objemu amarantu a rýže (odměříme stejným hrnkem). Přidáme bylinky, osolíme a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme pod pokličkou 15 minut. Následně vmícháme uvařenou řepu a nahrubo nakrájený listový špenát a ještě asi 5 minut povaříme, až jsou rýže a amarant měkké. Podle potřeby můžeme dolít trochu vody. Na závěr ještě podle potřeby dosolíme a dochutíme čerstvě namletým pepřem.
Poznámky
Červená řepa obarví výsledný pokrm na růžovo. Pokud chcete zachovat alespoň částečně přirozenou barvu rýže a amarantu, přidejte řepu úplně nakonec a promíchejte jen zlehka.