Amarantová kaše se švestkami a mákem

Surovinyamarantova-kase-se-svestkami-a-makem.jpg

1 šálek amarantu
2 šálky vody
6 půlek kompotovaných švestek
šťáva ze švestkového kompotu
2 lžíce mletého máku
cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (dala jsem jen špetku stevie)

 

Postup

Amarant propláchneme na sítku a zalijeme dvojnásobným objemem vody. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 minut. Poté vmícháme na kostičky nakrájené švestky, mletý mák a několik lžiček šťávy z kompotu. Dosladíme dle chuti a ještě asi 3 minuty povaříme. Před podáváním kaši ozdobíme kousky kompotovaných švestek.

 

Poznámky

Nikdy jsem nebyla velký fanoušek amarantu, vadila mi jeho intenzivní chuť a vůně. V této kaši se ale obojí ztratí díky přidanému máku a švestkám a my si tak můžeme dopřát spoustu kvalitních bílkovin, železa (100 g amarantu obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a dalších minerálů. Jak amarant, tak mák, jsou navíc skvělými zdroji vápníku.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *