Annalise G. Roberts a Claudia Pillow, Ph.D.
Kniha Život bez lepku od nakladatelství Anag není jen bezlepkovou kuchařkou. Je to také příručka, která vás uvede do problematiky celiakie a intolerance lepku, chronického zánětu a překyselení organismu (první třetina knihy). Následuje zásobárna receptů, jak proti těmto problémům bojovat (zbylé dvě třetiny).
První čtyři kapitoly vysvětlují důležitost stravy v našem životě. Autorky zdůrazňují nezbytnost vyvážené a přirozené stravy, která pomůže potlačit zánět a posílí imunitní systém. Seznamují nás s principem pH a rozdělením potravin na kyselé a zásadité. Podle autorek bychom se měli snažit jíst co nejvíc potravin zásaditých, a dosáhnout tak rovnováhy mezi kyselým a zásaditým pH v těle. Pro čtenáře je dokonce připraven vzorový sedmidenní jídelníček.
„Vaření je napůl uměním a napůl vědou“
Po teoretickém úvodu přicházejí na řadu recepty. Ty jsou rozděleny do osmi kapitol – Omáčky a šťávy k masu, Polévky, dušené směsi a chilli, Zelenina a přílohy, Obiloviny, Ryby a mořské plody, Kuřecí a krůtí maso, Červené maso a Dezerty. Každý recept obsahuje úvod, přehledný seznam ingrediencí, postup a často i poznámku kuchaře a možné variace. Na první pohled se mi zdálo, že recepty budou pro naši dietu nepoužitelné, protože kromě lepku vynecháváme i mléčné produkty a vejce a z 99 % i maso. Když jsem se ale do receptů blíž začetla, zjistila jsem, že mé závěry byly unáhlené, že autorka často nabízí bezmléčné alternativy a vejce používá minimálně. Moc ráda vyzkouším polévku s pečenou zimní zeleninou, kapustu s omáčkou Puttanesca, rizoto s dýní a šalvějí nebo zapečený dýňový pudink. Masožravci si můžou vybrat z několika desítek masových pokrmů z celého světa, jako například maďarského paprikáše, marockého dušeného jehněčího, thajského kuřete nebo hovězího Stroganoff.
Co se mi na knížce líbí?
– teoretický úvod, který poměrně do hloubky vysvětluje řadu témat tak, aby je pochopil i laik
– citace zdrojů, odkazy na původní články a www stránky
– vysvětlení odborných pojmů
– důraz na čerstvé, nezpracované a sezónní potraviny
– autorky sice propagují zdravou stravu vedoucí potlačení zánětu a k hubnutí, ale striktně nezakazují ani „nezdravé“ potraviny jako čokoládu, bezlepkovou sušenku, víno nebo kávu, jen v rozumném množství
– recepty psané velmi podrobně, takže je uvaří i začátečník
– suroviny jsou odměřovány na hrnky a lžíce, což usnadní přípravu
– naprostá většina surovin je běžně dostupná i v našich podmínkách, snad jen s výjimkou okry, tomatilla a několika dalších specialit
– u receptů uvádí i bezmléčnou variantu (sojové nebo mandlové mléko), variace surovin (např. do míchaných vajíček přidat 1 lžíci mléka, sojového mléka, vody nebo rostlinného oleje) a často i možné variace (např. jiné koření, bylinky, úprava)
– poznámky překladatele: vysvětlení cizích pojmů, uvedení faktů relevantních pro ČR (např. internetové odkazy), překlad a vysvětlení méně známých surovin a pokrmů (baba ganoush, fajitas, guacamole, salsa, tamari, hoisin omáčka, pancetta)
Co se mi na knížce nelíbí?
– pšenice je záporným hrdinou č. 1, přitom pro zdravého člověka může být např. celozrnná pšenice zdrojem vlákniny a cenných živin
– chybí mi obrázky u receptů
– na můj vkus je v knize propagováno příliš mnoho polotovarů (grilovací omáčky, salátový dresink, kečup, majonéza, omáčka na těstoviny, omáčka z mušlí, konzervovaný vývar…) – na USA, kde se často vaří minimálně, je to asi stále dobré, ale u nás má vaření větší tradici a myslím, že to umíme líp a bez dresinků, omáček a dalšího
– na konci knihy jsou uvedeny přílohy, které ale nejdou v pořadí tak, jak se kniha čte; čtenář najde nejdřív odkaz na přílohu A, pak E, pak D, B, C a nakonec F
– ve vzorovém jídelníčku je podle mého názoru příliš mnoho pečiva a rýžových chlebíčků
– narazila jsem na tři „úlety“, se kterými z odborného hlediska určitě nesouhlasím – kráva má sedm žaludků, voda je nabitá a čistá voda má antioxidační účinky.
– několik překladů trochu tahá za uši, např. seriózní zelenina nebo krémová jednoduchost kuřecího masa a těstovin
Další komentáře
– celá knížka je psaná z pohledu Američana, udává výsledky amerických studií, odkazy na americké obchody a internetové stránky a podobně. Myslím, že u nás to umíme o trochu lépe, minimálně vztah k vaření a odklon od polotovarů je u nás hlouběji zakořeněný.
– knížka staví veškeré stravování na principu neutralizace organismu. Z druhé strany, neutralizace spočívá v zařazení velkého množství ovoce a zeleniny, což je určitě vhodné i z pohledu jiných diet a výživových směrů.
Závěrem
Knížka určitě stojí za přečtení, zejména teoretická část je oproti podobným příručkám dobře zpracovaná. Recepty jsou přehledné, z dostupných surovin a obvykle poměrně rychlé na přípravu. Pro bezlepkovou veganskou stravu v souladu s tímto blogem je jich vhodných jen několik, s použitím alternativ mléčných výrobků pak asi polovina. Kdo má rád maso, ale nesmí vejce a mléko, může recepty s malými úpravami vyzkoušet téměř všechny.