Nápaditá kuchařka, která vám poradí, jak schovat zelenou zeleninu do snídaně, oběda i moučníku
Zelená kuchyně pro každý den mě nadchla už při prvním prolistování. Jessica Nadel je podobný nadšenec do zeleniny jako já a snaží se ji zakomponovat do každého jídla. V této knížce se soustředí na často přehlíženou zelenou zeleninu, od té běžně známé, jako jsou brokolice, cuketa a špenát, až po málo známé a přehlížené druhy včetně mangoldu, listové kapusty a listů červené řepy. Několik úvodních stránek přináší „zelená fakta“, zajímavosti a výživové perličky ze světa zelené zeleniny. Věděli jste například, že hrnek mangoldu obsahuje více než trojnásobek doporučované denní dávky vitamínu K nebo že draslík a hořčík v cuketě pomáhají snižovat krevní tlak? Nezbytné je také seznámení se s některými ne příliš obvyklými surovinami, které se v receptech používají (lahůdkové droždí, miso, umeocet…).
Vlastní recepty jsou rozdělené do pěti kapitol: Zelené koktejly a snídaně, Zelené přílohy a jednohubky, Zelené polévky a saláty, Zelená hlavní jídla a Zelené dorty a dezerty (nebojte se, naprostá většina hotových jídel zelená není, jen je v nich schovaná nějaká zelená surovina 🙂 ).
Všechna jídla připravená podle této kuchařky obsahují spousty zeleniny, jsou veganská a asi dvě třetiny z nich jsou bez lepku. Recepty jsou velmi dobře zpracované, udávají dobu přípravy, počet porcí, výživové hodnoty na porci a to, jestli je dané jídlo bez lepku nebo jestli k němu existuje bezlepková varianta. Téměř každý recept je doplněný nádhernou fotografií, která přímo láká natáhnout ruku a přitáhnout si talíř s dobrotou blíž k sobě. Jediné malé mínus vidím v tom, že na některých fotografiích jsou vyfocena dvě jídla současně a jedno z nich je vždy rozostřené a schované v pozadí.
Snad poprvé mám problém vybrat, které z receptů pro recenzi vypíchnout, líbí se mi téměř všechny. Opravdu, jsou originální, jednoduché na přípravu, z dostupných a zdravých surovin, prostě přesně můj šálek kávy. Můžete vybírat například z Quiche s brokolicí a listovou zeleninou, Kapustového pesta s vlašskými ořechy, Bramborových burgerů se zelenými listy nebo Čokoládového dortu s lískovými oříšky a avokádem.
Zelená fakta – co mě zaujalo
- hrnek mangoldu obsahuje více než trojnásobek doporučované denní dávky vitamínu K
- draslík a hořčík v cuketě pomáhají snižovat krevní tlak
- kadeřávek obsahuje 17x víc vitamínu C než karotka
- ze všech druhů brukvovité zeleniny má kapusta největší schopnost snižovat cholesterol (vážně ji nevezmete na milost?)
- když jíte avokádo jako přílohu k jinému jídlu, které má vysoký obsah beta karotenu, může vám to pomoci zvýšit absorpci antioxidantů až o 400 procent
- šálek syrových listů červené řepy obsahuje až 275 mg luteinu, který je důležitý pro dobrý zrak
Co se mi na knížce líbí
- knížka je nádherně graficky zpracovaná
- recepty jsou nápadité, plné zdravých surovin a jednoduché na přípravu
- fotografie hotových jídel jsou opravdu vydařené a lákavé
- u některých receptů Jessica uvádí i alternativy s jinými druhy zeleniny (pokud byste například nesehnali baby bok choy nebo listy tuřínu)
Co se mi na knížce nelíbí
- často jsou vyfocena dvě jídla na jednom obrázku a člověk musí trochu listovat, aby spojil obrázek s receptem; navíc jídlo na pozadí je většinou rozostřené a nevynikne
- trochu mě mrzí, že většina moučníků a dezertů obsahuje lepek, ale věřím, že s troškou experimentování půjde najít i bezlepkové varianty
Závěrem
Zelená kuchyně je určitě jedna z nejlepších kuchařek, které jsem zatím měla v ruce. Je plná skvělých nápaditých receptů a tipů, jak využít tak často přehlíženou zelenou zeleninu. Určitě bych ji doporučila všem, kdo chtějí ozvláštnit svůj jídelníček a zařadit do něj víc zeleniny a přitom nechtějí jen žvýkat mdlé saláty a neochucenou dušenou zeleninu.