Vaření bez vaření – Tanya Maher

Nádherná a skvěle zpracovaná kuchařka, kterou po prvním prolistování už nepustíte z ruky

 

Každý občas zažije svůj Áaaah vareni-bez-vareni-1.jpgmoment. Já naposledy, když se mi dostala do ruky kuchařka Vaření bez vaření. Už z titulní stránky se mi začaly sbíhat sliny a další listování jen prohloubilo chuť hned se do něčeho zakousnout.

Jak už vyplývá ze samotného názvu, knížka se zabývá dnes velmi populární raw stravou. O tom ostatně svědčí i podtitul Průvodce životním stylem založeným na raw stravě. V kratičkém úvodu se nám autorka představí a vysvětlí, jak se k vitariánství dostala. Zmíní nutnost ohlídat si dostatečný přísun všech živin, včetně vitamínů B12 a D, vápníku a železa, představí základní kuchyňské vybavení (mixér, odšťavňovač, sušičku, robot) a poradí, jak plánovat nákupy potravin. Velmi si cením toho, že klade důraz na sezónní a lokální potraviny, protože jedna z věcí, které mi na raw stravě vadí, je právě nadužívání tropických a špatně dostupných surovin. Jak tedy Tanya definuje nevaření?

Nevaření (vitariánství či tepelně nezpracovaná strava) je návratem ke kořenům, oslavou zdraví a znovuobjeveným mládím prostřednictvím těch nejčerstvějších, nejčistších a nejvýživnějších rostlinných plnohodnotných potravin.

vareni-bez-vareni-2.jpg

Po krátkém úvodu přicházejí na řadu recepty. Ty jsou psané dnes hodně oblíbeným stylem, kdy kromě obligátního seznamu surovin a postupu obsahují i osobitý úvodní text představující například to, za jakých okolností recept vznikl, čím je speciální nebo proč si ho autorka oblíbila, a také různé tipy a vychytávky. Kromě tradičních kapitol Nápoje, Snídaně, Polévky a saláty, Hlavní jídla, Omáčky, Dezerty najdeme v knížce i speciální kapitoly Dětské menu, Pohoštění a Na cesty. Recepty jsou podle mého názoru opravdu vydařené, vycházejí z běžně dostupných surovin a na celou řadu z nich si člověk vystačí s nožem a obyčejným mixerem.

vareni-bez-vareni-3.jpg

Jedničku s hvězdičkou dávám grafickému zpracování. Téměř všechny recepty jsou doplněné fotografií hotového jídla a obrázky vypadají tak jedle, že bych opravdu jen natáhla ruku a obsloužila se. Co tedy podle kuchařky můžete vyzkoušet? Například Goji džem (str. 46), Ruský boršč (str. 59), Veganské nudle z kořenové zeleniny s oříškovou omáčkou (str. 67), Květákovou kaši (str. 102) nebo Limetkový koláč (str. 125). Nadchla mě sbírka zálivek na saláty (co třeba kombinace tamari-tahini-med-zázvor-chilli nebo kokos-kokosový cukr-bazalka-česnek-limetka-mandlové máslo-sladká paprika-sůl-pepř?) a také recepty na raw hlavní jídla, podle kterých si můžete připravit variace snad na všechny národní kuchyně (bylo by libo sushi, falafel, karbanátky, pizzu, tabouleh nebo třeba tacos?).

vareni-bez-vareni-4.jpg

 

Co se mi na knížce líbí

  • nádherný design, od titulní stránky přes zpracování receptů po opravdu jedlé fotky
  • popisky fotografií, s těmi jsem se v kuchařkách snad ještě nesetkala a myslím, že je ocení řada lidí, kteří si recept vybírají očima
  • důraz na sezónní a lokální potraviny
  • autorka není striktně raw a používá některé suroviny, které se v raw kuchyni často nevidí (kysané zelí, lahůdkové droždí, med, miso, ovesné vločky, dokonce občas i alkohol)
  • slovníček superpotravin
  • tipy, jak se „vyrovnat“ s raw stravou, pokud vám vadí studené jídlo (servírovat na předehřátý talíř, přidat na závěr horkou vodu, tím, že se jídlo dlouho nevaří, se nestihnou enzymy zničit) a jak se obejít bez sušičky s pomocí běžné trouby

 

Co se mi na knížce nelíbí

Nemám, co bych vytkla

vareni-bez-vareni-5.jpg

Závěrem

Kuchařka Vaření bez vaření mě opravdu nadchla jak svých krásným designem, tak po obsahové stránce. Nejsem zastánce striktní raw stravy, obzvlášť v zimě bych asi nevydržela bez talíře horké polévky nebo kořeněné pečené zeleniny, ale Tanya raw stravu prezentuje tak lákavě, že se určitě začnou sbíhat sliny i vám. A i když nutně nejedete na raw vlně, Tanyiny recepty mohou být zajímavým zpestřením každého jídelníčku.

vareni-bez-vareni-6.jpg

Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *