Suroviny
2 hrsti nakrájené dýně (hokkaidó nebo máslové)
1 hrnek uvařené cizrny
1 lžíce tahini
1 lžíce oleje
½ lžičky mletého římského kmínu
citronová šťáva podle chuti
sůl
malý stroužek česneku
špetka chilli koření
Postup
Dýni očistíme, nakrájíme na kostičky (dýni hokkaidó nemusíme loupat, ostatní druhy ano) a uvaříme v malém množství vody doměkka. Případně můžeme dýni upéct v troubě, sice to trvá déle, ale zvýrazní se její přirozená chuť. Zchladlou dýni rozmixujeme s cizrnou, tahini, olejem, citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, římským kmínem, chilli kořením a solí na hladkou pastu. Podle potřeby naředíme trochou vody. Hotový hummus podáváme jako pomazánku k pečivu, případně jako dip k čerstvé zelenině.
Poznámky
Dýně má přirozeně sladkou chuť, proto je pomazánku potřeba výrazněji dochutit a nechat alespoň krátce rozležet.