Suroviny
libovolné ovoce (použila jsem 3 broskve)
kousek zázvoru (cca 0.5 cm)
citronová šťáva (cca 1 polévková lžíce)
voda podle potřeby
chia semínka (5 kávových lžiček)
Postup
Z ovoce, zázvoru, citronové šťávy a vody umixujeme hustší smoothie. Vmícháme chia semínka (nemixujeme!), přelijeme do uzavíratelné nádoby a uložíme do lednice. Po deseti minutách a po jedné hodině promícháme, aby se chia semínka neslepila. Chia pudink necháme v lednici přes noc, aby chia semínka nasála vlhkost a vytvořila pudink. Pudink podáváme vychlazený, ozdobený dle libosti čerstvým ovocem, semínky a/nebo snítkou máty.
Poznámky
Klasický chia pudink jistě všichni znáte – chia semínka se rozmíchají v (rostlinném) mléce, směs se dosladí a dochutí dle libosti a nechá přes noc v lednici (recept najdete zde). Při zpracovávání zralých broskví mě napadlo nahradit mléko ovocem, a připravit tak ovocnou variantu pudinku. První várka nestihla ztuhnout, při míchání jsem musela ochutnat a sklenice byla najednou prázdná. Na druhou várku jsem pro jistotu suroviny zdvojnásobila, a jedině díky tomu se mi podařilo dochovat polovinu do rána, abych viděla, jak vypadá ztuhlý pudink. Je to vážně dobrota, určitě ho vyzkoušejte. A ovoce klidně použijte jiné, které máte zrovna po ruce. Dobrou chuť!