Sabudana kheer (indický dezert z tapiokových perliček)

sabudana-kheer-1.jpg

 

Suroviny

½ hrnku tapiokových perliček
2 hrnky vody
2 hrnky rostlinného mléka
cukr dle chuti (Indové dávají 6 a víc lžic, já mnohem méně!)
½ lžičky mletého kardamomu
2 lžíce nasekaných ořechů (kešu, pistácie, lískové…)
špetka šafránu

 

Postup

Tapiokové perličky propláchneme a namočíme nejméně na 2 hodiny do studené vody (lze i přes noc). Namáčecí vodu slijeme, tapioku přendáme do silnostěnného hrnce, zalijeme vodou a mlékem a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nejnižší stupeň, přidáme cukr, kardamom a šafrán a za stálého míchání vaříme, až než perličky zprůsvitní a získáme řídkou kašovitou konzistenci (asi 10 minut). Na závěr vmícháme nasekané ořechy. Podávat můžeme horké, vlažné nebo vychlazené.

 

Poznámky

Tapiokové perličky jsou základem řady indických a thajských receptů. Koupíte je v prodejnách s orientálními potravinami, na e-shopech a občas i ve vietnamských večerkách.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *