Suroviny
1 hrneček jáhel
1 a ¾ hrnečku vody
šťáva z půlky citronu
citronová kůra
oblíbené sladidlo (cukr, sirup, med, stevia…) dle chuti
2 lžíce mletého máku
½ lžičky skořice
1 lžíce rozinek
Postup
Jáhly několikrát propláchneme v teplé vodě, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Já je vařím na nejmenším plameni 15 minut. Poté vmícháme citronovou šťávu a kůru a osladíme podle chuti. Polovinu ještě teplé směsi rozprostřeme na dno formy (použila jsem plastovou krabičku o rozměrech 17×10 cm). Do druhé poloviny směsi vmícháme mák, skořici a rozinky a poté rozetřeme na světlou vrstvu a necháme zcela vychladnout. Utlačíme, zarovnáme povrch a okraje a necháme v chladu vychladnout. Poté vyklopíme a můžeme podávat.
Poznámky
Makovec je potřeba dobře utlačit a před krájením vychladit, aby se obě vrstvy spojily a dal se dobře krájet.