Suroviny
130 g bezlepkové mouky Schär Mix C
50 g bezlepkové mouky Jizerka
20 g solamylu
1/4 kávové lžičky xanthanové gumy
40 g moučkového cukru
130 g Stelly (nebo jiného margarínu bez obsahu mléka)
65 g mletých mandlí
špetka citronové kůry
směs moučkového a vanilkového cukru na posypání
Postup
Ze všech surovin vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme přibližně 3 hodiny odležet v chladu. Poté jej vyválíme na plát vysoký cca 3/4 cm a formičkou vykrájíme rohlíčky. Přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme při 160 °C 8-10 min. Po upečení posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru. Necháme částečně vychladnout na plechu, horké jsou velmi křehké.
Poznámky
Vykrajovátko ve tvaru rohlíčku se mi pro přípravu bezlepkových rohlíčků velmi osvědčilo. Práce jde rychle od ruky (těsto by nemělo být dlouho v teple) a rohlíčky vypadají jeden jako druhý.
Rohlíčky jsem pro jistotu neobalovala v cukru, ale pouze posypala přes sítko. Bezlepkové pečivo je dost křehké a bála jsem se, abych je zbytečnou manipulací nerozlámala. Nakonec se ale ukázaly být dostatečně pevné, přežily dokonce i pád na stůl 🙂
Rohlíčky připravené podle receptu nejsou příliš sladké. Nám to tak vyhovuje, kdo má rád sladké, může přidat trochu cukru do těsta, případně zkusit rohlíčky celé obalit.
Pro přípravu skutečně bezlepkových rohlíčků je třeba zkontrolovat vanilkový cukr, často obsahuje lepek nebo jeho stopy.