Suroviny
Těsto
- 260 g bezlepkové mouky (použila jsem Schär Mix C)
- 40 g škrobu (bramborový, kukuřičný)
- 80 g cukru moučka
- 180 g bezmléčného tuku (použila jsem Stellu)
- nastrouhaná kůra z ½ citronu
- ½ lžičky xanthanu
Punčová nádivka
- 150 g cukru moučka
- 140 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, meruňková)
- 70 g bezlepkové strouhanky
- šťáva a kůra z 1 citrónu
- 1 lžíce kakaa
- skořice
- hřebíček
Čokoládová poleva
- hořká čokoláda Orion (neobsahuje lepek ani mléko a je lepší než čokoláda na vaření)
- plátek ztuženého tuku Omega
Postup
Ze všech surovin zaděláme hladké pevné těsto, zabalíme jej do fólie a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Poté rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme srdíčka či jiné oblíbené tvary. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C 8-10 min. Necháme na plechu vychladnout, teprve poté s cukrovím manipulujeme – teplé je velmi křehké a snadno se láme.
Na nádivku smícháme všechny suroviny, podle potřeby doředíme rumem nebo kapkou vody, aby byla nádivka vláčná a nerozsýpavá. Připravenou nádivkou slepujeme vždy dvě vykrojená srdíčka. Nakonec potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme např. mandlovými lupínky.
Poznámky
Nádivka je skvělá i na plnění košíčků. Mleté ořechy je možné nahradit jemně umletým kokosem.