Suroviny
Na kvásek:
200 ml rostlinného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
Postup
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme kvásek, olej a postupně dodáváme vodu, až než máme ne příliš lepivé těsto. Z toho navlhčeným rukama tvoříme bochánky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vytvořila 12 menších bochánků. Necháme je na teplém místě asi 30 minut nakynout. Potřeme je lehce vodou a doprostřed zapíchneme polovinu mandle. Pečeme při 160 °C dorůžova (asi 25 minut). Do trouby přidávám plecháček s vodou, aby se těsto příliš nevysušilo. Po upečení přendáme minimazance na mřížku, aby vypářily i odspodu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme hodovat.
Poznámky
Podobně jako ostatní výrobky z bezlepkového kynutého těsta bez vajec mazanečky poměrně rychle tvrdnou. Nejlepší jsou čerstvé nebo rozpečené v troubě či mikrovlnce.