Velikonoční minimazance

Suroviny
velikonocni-minimazance-1.jpg

Na kvásek:
200 ml rostlinného mléka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru

300 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm bílou)
100 g tapiokové škrobové mouky (např. Adveni Medical)
100 g cukru
2 lžíce vanilkového cukru (mám domácí)
½ lžičky xanthanu nebo guaru
2 lžíce psyllia nebo bramborové vlákniny
hrst nasekaných rozinek
hrst nasekaných mandlí
šťáva a kůra z ½ citronu
podle potřeby cca 200 ml vlažné vody
3 lžíce oleje

 

Postup

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a cukr a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme všechny sypké suroviny, přilijeme kvásek, olej a postupně dodáváme vodu, až než máme ne příliš lepivé těsto. Z toho navlhčeným rukama tvoříme bochánky a pokládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vytvořila 12 menších bochánků. Necháme je na teplém místě asi 30 minut nakynout. Potřeme je lehce vodou a doprostřed zapíchneme polovinu mandle. Pečeme při 160 °C dorůžova (asi 25 minut). Do trouby přidávám plecháček s vodou, aby se těsto příliš nevysušilo. Po upečení přendáme minimazance na mřížku, aby vypářily i odspodu. Posypeme moučkovým cukrem a můžeme hodovat.

 

Poznámky

Podobně jako ostatní výrobky z bezlepkového kynutého těsta bez vajec mazanečky poměrně rychle tvrdnou. Nejlepší jsou čerstvé nebo rozpečené v troubě či mikrovlnce.

 

velikonocni-minimazance-2.jpg

 

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *