Suroviny
300 ml vody
2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
6 lžic cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
1 kávová lžička xanthanu
4 lžíce oleje
1 lžíce psyllia + 100 ml vody
špetka soli
rozinky
mandle
citronová kůra
Postup
Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek – ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 min kynout. Pečeme při 170 °C 25-30 min (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Forma na vánočku je v tomto případě nezbytná, těsto by jinak neudrželo tvar.