Suroviny
200 + 200 ml vody
3 lžíce instantního sojového nápoje s příchutí vanilky
1 lžíce cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
250 g bezlepkové směsi Procelia univerzální
2 lžíce solamylu
1 kávová lžička xanthanu
5 lžic oleje
70 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
vanilkové aroma
rozinky
vlašské ořechy
brusinky
mandle
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr, a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml vody, olej a kvásek. Dále vmícháme oříšky, mandle a sušené ovoce podle chuti. Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na vánočku a necháme 40 min kynout. Pečeme při 170 °C 30-35 min (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Těsto musí být dost řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.
Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.