Mandlová vánočka

Surovinymandlova-vanocka.jpg

175 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm bílá bez lepku)
75 g hladké kukuřičné mouky
50 g mandlové mouky (Adveni Medical)
4 lžíce cukru
2 lžičky sušeného droždí
2 lžíce oleje
1 lžička strouhané citronové kůry
3 lžíce sekaných mandlí
2 lžíce sekaných rozinek
cca 200 ml vlažné vody

 

Postup

Všechny mouky promícháme s cukrem, droždím a citronovou kůrou. Vmícháme olej a postupně přiléváme vodu, až než nám vznikne kompaktní nelepivé těsto. Na závěr vmícháme mandle a rozinky. Těsto přendáme do vánočkové formy a necháme 40 min kynout. Troubu předehřejeme na 170 °C a na dno vložíme plecháček s vodou. Nakynutou vánočku shora potřeme trochou vody a pečeme ji při 170 °C 30-35 min (zkoušíme špejlí). Upečenou vánočku necháme chvilku zchladnout ve formě a poté ji vyklopíme, aby se nám nezapařila.

 

Poznámky

Vánočku je lepší péct ve formě, jinak špatně drží tvar a rychleji vysychá.

 
5/5 - (3 votes)

4 komentáře

  1. Katka Reagovat

    Dobrý den, vánočka mi nevykynula 🙁 Vůbec. Nemáte s tím nějakou zkušenost, příp. radu, jak příště a lépe? Děkuji. Katka

    • Petra Autor článkuReagovat

      Dobrý den, Katko. Problém mohl být v droždí, mohlo být starší nebo nějaká ne příliš funkční značka. Používám zásadně droždí s vlaštovkou (https://www.zbozi.cz/vyrobek/saf-instant-susene-drozdi-10-g/), a pokud si nejste jistá čerstvostí, je lepší nechat vzejít nejdřív kvásek (100 ml vlažné vody, 4 lžíce cukru, droždí). Když nakyne, přidat ho do ostatních surovina a zbytek vody dodat dle potřeby.
      Dnes už jsou také na trhu mouky, ze kterých se kynuté těsto dělá lépe, můžete zkusit např. zelenou Adveni (https://www.bezlepkova.com/univerzalni-bezlepkove-smesi/bezlepkova-smes-na-peceni-donuts-a-croissants). Já ji ještě nezkoušela, ale sestra z ní pekla a prý je to dobré.
      Držím palce, ať se příští vánočka povede lépe. Petra M.

      • Katka Reagovat

        Díky moc, čtu to až teď, po druhé nepovedené vánočce 🙂 Ale děkuju moc za odpověď i tipy, o tom kvásku jsem uvažovala… Bohužel adveni použít nemůžu, protože syn je alergický i na rýži 🙁
        Nicméně vanilkové rohlíčky i pracny se povedly a chutnají, takže díky moc za recepty!

        • Petra Autor článkuReagovat

          To mě opravdu mrzí. Ona ani ta moje není ve výsledku nadýchaná a jemná jako z obchodu, ale trochu vždycky nakyne. Ještě můžete vyzkoušet místo kynuté udělat verzi s práškem do pečiva. Peču tak štolu a funguje to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *