Suroviny
400 g univerzální bezlepkové mouky (nejlépe Schär Mix C)
1 lžička xanthanu nebo guaru
75 g cukru
60 g oleje
250-280 ml vlažného rostlinného mléka
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
1.5 lžičky sušeného droždí
tekutý med na potření
Postup
Do vlažného rostlinného mléka přidáme lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme jej do mísy, ve které jsme smíchali mouku, xanthan či guar, cukr a citronovou kůru. Přidáme olej, citronovou šťávu a rum a zaděláme pevnější těsto. To důkladně propracujeme, vyklopíme na vál a rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček či uzlíků. Hotové tvary přenášíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 40 minut nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova. Po upečení jidáše ještě horké potřeme rozehřátým řídkým medem.
Poznámky
Pozor, jidáše (podobně jako ostatní bezlepkové pečivo bez vajec) poměrně rychle tvrdnou, jsou nejlepší čerstvé, případně lehce rozpečené v troubě či mikrovlnce.
Díky medu jsou jidáše krásně lesklé, ale zase se lepí. Není vhodné je potírat, pokud je budete dávat na sebe nebo jakkoli balit.