Jidáše

jidase-1.jpg

 

Suroviny

400 g univerzální bezlepkové mouky (nejlépe Schär Mix C)
1 lžička xanthanu nebo guaru
75 g cukru
60 g oleje
250-280 ml vlažného rostlinného mléka
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
1.5 lžičky sušeného droždí
 
tekutý med na potření

 

Postup

Do vlažného rostlinného mléka přidáme lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Přilijeme jej do mísy, ve které jsme smíchali mouku, xanthan či guar, cukr a citronovou kůru. Přidáme olej, citronovou šťávu a rum a zaděláme pevnější těsto. To důkladně propracujeme, vyklopíme na vál a rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček či uzlíků. Hotové tvary přenášíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme asi 40 minut nakynout. Upečeme v troubě vyhřáté na 160 °C dorůžova. Po upečení jidáše ještě horké potřeme rozehřátým řídkým medem.

 

Poznámky

Pozor, jidáše (podobně jako ostatní bezlepkové pečivo bez vajec) poměrně rychle tvrdnou, jsou nejlepší čerstvé, případně lehce rozpečené v troubě či mikrovlnce.

Díky medu jsou jidáše krásně lesklé, ale zase se lepí. Není vhodné je potírat, pokud je budete dávat na sebe nebo jakkoli balit.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *